* Viticultor-Vinificator, Pomicultor


🔴DE CE SĂ MERGI LA STUDII la SP Nisporeni ❓
🔺”Mă numesc Alina Bejan, sunt din satul Vânători, raionul Nisporeni. Sunt elevă în anul întâi. Am venit la SP Nisporeni pentru că meseria de viticultor -vinificator- horticultor ne oferă mai multe opțiuni, să fim angajați sau chiar angajatori. Pentru mine este foarte important că urmăm și cursurile clasei a X-a și a XI-a și în acest fel putem să mai facem un an de liceu și să susținem bacalaureatul. Planific să merg la facultate, la specialitatea viticultor-vinificator. Dotările realizate cu suportul Uniunii Europene fac ca procesul de studii să fie mult mai interesant. Învățăm tehnologii noi aplicând utilaje de ultimă generație. Pentru că Moldova este o țară agrară consider că domeniul viticulturii și a horticulturii în general, este unul de perspectivă, mai ales pentru că avem în față piața Uniunii Europene unde putem exporta produse de calitate cultivate aici, în Moldova, o țară mică dar cu un potențial mare. Recomand semenilor mei să ne devină colegi la SP Nisporeni!”
🍇În cadrul Programului ”Filiera Vinului”, Guvernul Republicii Moldova, sprijinit de Banca Europeană de Învestiții a dotat Școala Profesională Nisporeni cu toate utilajele agricole necesare pentru cultivarea viței de vie.
🍷Investiția a fost de 750 mii euro și a presupus și construirea și dotarea unei micro-vinării și a unui laborator pentru analiza vinurilor.
🆗Programul a fost implementat de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Meserie conexă ce permite dobîndirea competenţelor profesionale în domeniul viticulturii și vinificației. Termen de studii – 3 ani

Școala profesională, or.Nisporeni dispune de cabinete dotate, laboratoare performante, mini-fabrică de vin și plantație de viță-de-vie pentru a demara un demers didactic calitativ în formarea competențelor profesionale la meseria ”Viticultor-vinificator”

Profesia Viticultor presupune o gamă largă de competenţe profesionale aferente înfiinţării şi exploatării plantaţiei viticole în scopul producerii strugurilor pentru masă/vin conform standardelor de calitate și valorificare a acestora în condiții profitabile.

Viticultorul, care dorește să gestioneze propria afacere, beneficiază de instruire la bazele antreprenoriatului, acumulând competențe de management, practică abilități de antreprenor în cadrul Firmei de Exercițiu, o mimare virtuală a afacerii.

Viticultorul calificat poate activa în calitate de fermier, organizator şi executor al proceselor tehnologice, aplicate la cultivarea viţei-de-vie.

Învătăm meseria de la plantare pînă la recoltare.

Numai așa, educând o generație nouă de viticultori, vom contribui la refacerea podgoriilor noastre, altă dată atât de vestite.

Numai așa vom crea o Moldovă de gospodari, competitivi pe piața  internațională cu struguri și vin de calitate

98

 

Vă invităm să deveniți colegii noștri la învățarea meseriei ”Viticultor-vinificator”!
Cu ea avem un viitor acasă, în MOLDOVA.


✔️Săptămâna 13-17 martie 2023, a fost dedicată meseriei „Viticultor-vinificator-Pomicultor”.
Elevii grupelor V-20, V-21, și V-22 au participat la diferite activități:
🍎Concursul „Cel mai iscusit tăietor de viță de vie”;
🍇Master class: Tăierea pomilor fructiferi;
🍓TVC cu genericul: „Am sădit și eu o vie”.
Elevii s-au implicat și au demonstrat că dețin competențele necesare specifice meseriei pe care o studiază.
📝Elevii au fost ghidați de cadrele didactice:
Zubcu Nadejda, Cheibaș Lidia, Oboroc Virginia.
👍Succes tuturor elevilor IP SP Nisporeni 👍