ADMITEREA 2018-2019 Operatorii_grupei_OC-17 25 mai cs Bucătarii B-17

Cusător Industria Vestimentară

Cine sunt si cu ce se ocupa

Munca de cusătoreasă reprezintă confecționarea de haine de toate felurile.

Care sunt îndatoririle meseriașilor ? 

O cusătoreasă ia masurile clientilor, da sfaturi cu privire la hainele potrivite si la alte produse – măsoara, croieste, taie și îmbina bucatile de îmbracaminte – ajusteaza, pregateste si întretine masinile de cusut de diferite tipuri – face jachete, pantaloni, haine, pardesie, costume, rochii, rochii de seara, compleuri, jachete de seara, costume si alte obiecte de acest fel – face bluze, camasi, fuste, – brodeaza diferite ornamente si aplicatii pe haine .
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara în ateliere de croitorie, în fabrici de îmbracaminte .

Ce instrumente / echipamente folosesc

Cele mai folosite echipamente sunt masinile de cusut, acele, ata, foarfeci, fiere de calcat. Trebuie sa fiti îndemânatic.

De ce aveti nevoie pentru a reusi?

Examen pentru viitoarele cusătorese de la Nisporeni.

Examen pentru viitoarele cusătorese de la Nisporeni.

În mâinile lor, țesătura devine un articol vestimentar. Vorbim despre cele 20 de cusătorese de la Școala Profesională din Nisporeni, care astăzi au susținut examenul de absolvire. Emoționate, proaspetele specialiste spun că proba nu a fost una dificilă. Examenul a avut loc la o fabrică textilă din localitate.

Timp de trei ore, elevele au avut în față o misiune dificilă, de a-și demonstra cunoștințele atât la proba teoretică, cât și la cea practică.

Dacă proba teoretică a fost aceiași pentru toate elevele, la cea pratică, fiecare candidat a extras câte un bilet, care conținea misiunea ce urma a fi îndeplinită.

„Proba teoretică a fost ușoară, adică au fost și itemi mai grei, dar ne-am descurcat. Cei mai simpli au fost primii itemi, acolo unde nu a fost prea mult de scris, dar cel mai greu a fost itemul 15, trebuia să facem schema unui buzunar cu farbara. Cred că voi lua o notă de 8,9 poate că și 10,” a spus o elevă.

 Unele cusătorese spun că examenul nu a fost dificil, altele însă afirmă că proba le-a cam dat bătăi de cap. Proaspetele specialiste spun că deja și-au făcut planuri pentru viitor.

 „Execută prelucrarea exterioară a husei cu aplicarea dantelei viegro cu lipici. Aceasta nu am făcut-o și nu știu cum o să mi se primească. Am făcut fentă, dar nu cu lipici (și ai emoții?) – da. Sper să obțin un  7,8,” a afirmat o altă elevă.

  „Niște cusături medii a pantalonului cu aplicarea tighelului decorativ la 1 mm ( este greu sau ușor pentu tine?) – ușor, am să mă descurc. Doresc dacă o să am posibilitate să îmi deschid o mică afacere pe viitor, legată de  domeniul croitoriei,” aafirmat o elevă.

„Cred că am avut noroc la proba aceasta, pentru că a fost foarte ușoară și am avut experiență la fierul de călcat și iată am avut mare noroc acum. Pe viitor voi activa aici în fabrică, până la 18 ani, după vom vedea, încă nu știu,” a spus o altă elevă.

Directorul fabricii de textile, Tudor Șeptelici afirmă că va angaja toate absolventele indiferent de rezultatele obținute la  examen.

  „Toate fetele pot coase și ele pot să se încadreze în muncă, așa că noi nu ne uităm la nota 10, sau la nota de 5 trecătoare, noi îi angajam pe toți, pentru că peste tot locul avem nevoie de cadre și avem și locuri de muncă,” a specificat directorul unei întreprinderii individuale, TUDOR ȘEPTILICI.

Specialiștii susțin că cusutoresele s-au descurcat bine atât la proba teroretică, cât și la cea practică.

„Proba practică totalmente este făcută, bazată, axată pe subiectele care rezumă toate activitățile care se fac în întreprinderea respectivă, pentru că învățământul dual în aceasta și constă. Eu consider că după capacități, după nivel, ambele probe sunt de o complexitate medie,” a declarat membra Comisiei de Evaluare, VALENTINA NASTASIU.

  Directorul Școlii Profesionale, Dumitru Lupei  afirmă că meseria de cusătoreasă în industria vestimentară este una dintre cele mai căutate, după ce în instituție a fost implementat sistemul de învățământ dual. 

„Este proba practică la meseria cusător în industria vestimentară, se încheie astăzi sesiunea examenelor de absolvire calificarea anului 2018. Pentru anul viitor iarăși vom admite la studiu o grupă în număr de 25 de persoane care vor să îmbrățișeze această meserie, vor fi asigurați cu hrană gratuită o dată în zi, cămin pentru loc de trai, vor fi asigurați cu bursă, în dependență de meritele de studii,” a menționat directorul Școlii Profesionale Nisporeni, DUMITRU LUPEI.

În acest  an, 150 de elevi vor absolvi Școala Profesională din Nisporeni.

 

824 Vizualizări