Cultivator-procesator a culturilor bacifere


Lecție de instruire practică cu acces public.
Meseria “Cultivator-procesator de bacifere”, grupa C-22;
Tema: Înmulțirea cătinii albe și a gojilor
Maistru-instructor: Cheibaș Lidia

Astăzi, 27 iunie 2022, s-a desfășurat examenul de calificare la meseria „Cultivator-procesator de bacifere’, grupa C-20.

Elevii au demonstrat competențele profesionale acumulate pe perioada studiilor.

Recent am finalizat lotul demonstrativ didactic creat cu suportul Proiectului Agricultura Performanta in Moldova. Aici elevii de la meseria “Cultivator-procesator de bacifere” au posibilitatea sa practice diverse procedee si lucrari de mentinerea a 7 culturi de bacifere, pe diferite sisteme de suport, precum si fara acesta. De asemenea sa execute taieri de formare si lucrari de protectie si prelucrare a solului cu utilizarea echipamentului specializat. Pe lot este instalata si o statie meteo care furnizeaza datele de mediu precum si prognozeaza aparitia unor boli utililizind un telefon mobil. Deja avem prima recolta!!!

Sorim să mulțumim pentru suport în organizarea acestui lot didactic urmtorilor agenti economici care au donat material saditor pentru infiinatrea lui:GT TIM, II Sergiu Plesca, GT Bejenari Ion, SRL Frigodoragro, SRL Pomrubus, GT Vasile Macovei, SRL Klevins, SRL Vadalexagro, GT Iliescu Natalia!
Va asteptam cu drag la meseria “Cultivator-procesator de bacifere” pentru care sunt create toate conditiile didactice si practice de obinere a unei meserii moderne si de perspectiva!

La moment suntem în plin proces de înrădăcinare a stolonilor de căpșuni în stoloniera școlii în cadrul Programului Start-up inițiat cu suportul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Programul este destinat elevilor de la meseria „Cultivator-procesator de bacifere”.

După o săptămână de înrădăcinare calitatea acestora este foarte bună. După ce vor fi mai viguroși, stolonii înrădăcinați vor fi preluați de cei trei finaliști ai Programului pentru ași înființa o plantație de căpșuni.
Ne propunem să continuăm această practică și să oferim absolvenților de la meseria „Cultivator-procesator de bacifere” un suport pentru ași iniția o mică afacere chiar după finalizarea studiilor! ‍‍
Vă așteptăm la ȘP Nisporeni, la meseria „Cultivator-procesator de bacifere”!

Şcoala Profesională Nisporeni găzduieşte o nouă profesie. Cu suportul USAID, elevii studiază specialitatea de cultivator de bacifere

Specialitatea de cultivator de bacifere este studiată la  Școala Profesională din orașul Nisporeni.  Culturile de pomușoare au crescut în ultimii ani, iar Școala Profesională din  Nisporeni este unica instituție care a oferit posibilitatea viitorilor cultivatori de bacifere să studieze meseria la nivel. Acest lucru a fost posibil grație unui proiect sprijinit de USAID prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

„Din 2018, Şcoala Profesională din oraşul Nisporeni este implicată într-un proiect cu APM-ul (Agricultura Performantă în Moldova). Un proiect care este finanţat de USAID. În ce constă acest proiect? Este ca să învăţăm elevii noştri să fie nişte muncitori calificaţi în cultivarea şi procesarea de pomuşoare. În acest an de studii 2020-2021, la admitere, am admis 25 de elevi. Elevii studiază timp de 2 ani de zile. În aceşti 2 ani de zile învaţă mai multe module şi anume: cultivarea şi procesarea de pomuşoare, cum ar fi, căpşuna, zmeura, coacăza, adică toate pomuşoarele care se cultivă la noi în Republica Moldova şi obţin calificarea de cultivator-procesator de bacifere şi un permis de tractorist care le va permite să-şi efectueze lucrările mecanizate în plantaţiile lor.” a declarat Nadejda Zubcu, directoare adjunctă la școala profesională Nisporeni

Lidia Cheibaş este cea care îndrumă elevii spre studierea acestui domeniu şi le explică pas cu pas orice este nevoie. Laboratorul didactic  permite instruirea specialiștilor la cel mai înalt nivel. Asta pentru că acesta a fost dotat cu echipamente moderne pentru testarea solului și a apei, dar și determinarea altor parametrii, cum ar fi pH-ul solului.

  „Prima este ca să pregătim muncitori calificaţi în domeniu, dat fiind faptul că în ultimul timp, în Republica Moldova, a luat amploare cultivarea acestor culturi, mulţi agenţi economici au deschis afaceri în acest domeniu şi au nevoie de muncitori calificaţi, muncitori care ar înţelege ce fac, cum fac şi de ce fac şi a doua dimensiune, ne-am gândit că ar fi bine ca tinerii să poată să-şi iniţieze propria afacere şi să capete gustul, să aibă cunoştinţe în domeniul creşterii culturilor bacifere. Sunt culturi care sunt în creştere, cererea pe piaţă este mare, de aceea este loc pentru a dezvolta aceste afaceri.” susține Lidia Cheibaş, profesoară de culturi bacifere la școala profesională Nisporeni

Tot în cadrul aceluiași proiect, a fost modernizată și o seră, unde se cresc pomușoare. Aceasta dispune de un sistem modern de încălzire, care va permite creșterea pomușoarelor în afara sezonului.

Elevii sunt cei care apreciază cel mai mult crearea acestei grupe şi recunosc că, într-adevăr, este ceva demn de urmat. Ei menţionează că profesia de cultivator de bacifere este domeniul din care vor putea scoate profit, iar asta le va da şanse să se dezvolte pe plan profesional atât la noi în ţară, cât şi peste hotarele ei.

„Am ales acest domeniu, pentru că în acest domeniu mi-am văzut toată viaţa mea. Părinţii mei sunt în acest domeniu şi doresc să continuu. Agricultura pentru Republica Moldova este foarte importantă. Noi prin aceasta ne alimentăm, trăim şi sperăm să evoluăm cât mai mult nu doar aici, dar să ne dezvoltăm, poate, şi peste hotare. Toţi ne dorim să avem o viaţă sănătoasă, de asta am şi ales acest domeniu, pentru ca să avem o alimentaţie cât mai ecologică, sănătosă. Este greu, pentru că avem foarte multe obstacole, care ne împiedică să evoluăm şi să desfăşurăm cât mai mult.” a spus eleva, Maria Rob

„Am ales acest domeniu din motiv că sunt interesat de domeniul dat. În acest domeniu sunt foarte multe minusuri din cauza timpului pierdut, dar la fel sunt şi plusuri. Îţi oferă multe plusuri, pentru că afli noi lucruri despre cultura baciferelor şi despre cultura pomuşoarelor.  Aceste produse la noi, în Republica Moldova, sunt foarte apreciate, pe piaţa din Moldova, dar şi peste hotarele Moldovei. O afacere de acest gen este destul de greu de deschis din motive financiare. Necesită foarte mult timp, până îţi deschizi propria ta afacere, este nevoie de instruire cu alte persoane, care deja au deschis o afacere de acest gen.” susține Vasile Stamati, elev la școala profesională din Nisporeni.

„În acest domeniu, este uşor de realizat această meserie  de cultivare a baciferelor. Sunt susţinuţi şi de alte ţări şi au posibilităţi în ţara noastră. Trebuie să avem cât mai multe cunoştinţe, un buget, cât de cât şi forţe de muncă.” , a adăugat Adriana Mocanu, o elevă care studiază culturile bacifere la școala profesională din Nisporeni.

Totodată, laboratorul dispune de un sistem de video conference, ceea ce înseamnă că toate lecțiile pot fi transmise online pentru toți doritorii. Până în prezent, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a investit în jur de 800 de  mii de lei în modernizarea serei didactice, dotarea laboratorului cu aparatele necesare pentru culturile bacifere, precum şi instruirea specialiştilor.


Lecție de instruire practică, meseria „Cultivator- procesator de bacifere”, grupa C-22;
Tema: Metode de înmulțire a zmeurului.
Maiștrii instructori:
– Cheibaș Lidia și Robu Gheorghe