×

Elevii Școlii Profesionale din orașul Nisporeni vor studia, din toamna acestui an, o nouă disciplină

O nouă meserie pentru elevii Școlii Profesionale din orașul Nisporeni. Din toamna acestui an, va fi introdusă disciplina, care-i va instrui în creșterea pomușoarelor. Conducerea instituției de învățământ afirmă că a luat această decizie, întrucât suprafețele acestor culturi din raion cresc în ultimii ani, iar specialiștii calificați în domeniu lipsesc.

Potrivit directorului Școlii Profesionale, elevii vor învăța cum să cultive, cum să vândă pomușoarele atât pe piața autohtonă, cât și cea străină.  Discipolii vor avea parte de cursuri teoretice, dar și practice.

 ”Profesorii care vor preda această meserie acum trec un curs de perfecționare. Vom lucra în cooperare cu toți agricultorii din regiunea Nisporeni și raioanele din vecinătate. Noi o să mergem la fiecare ca elevii să vadă orice proces tehnologic de lucru. Școala acum lucrează la elaborarea curriculumului pentru disciplina respectivă, apoi urmează ca el să fie recenzat și aprobat de către Ministerul Educației,” a comunicat directorul Școlii Profesionale NisporeniDumitru Lupei.

Profesorii afirmă că renovarea sălii, dar și a laboratorului, unde vor avea loc lecțiile este pe ultima sută de metri.

Gheorghe Costru studiază pentru al doilea an viticultura. Chiar și așa, elevul își dorește să învețe neapărat și tainele creșterii pomușoarelor.

”Coacăză, în cantități mici, nu prea mari, dar pe viitor mă strădui, ca să pot să deschid propria afacere. Mi-ar plăcea, ca să rămân, aici, să învăț, cât va fi un an doi, să am ceva specialitate ca să știu care utilaj este folosit pentru bacifere. Ca să pot comercializa toată plantația mea,”  a spus elevul Școlii Profesionale Nisporeni, Gheorghe Costru.

Noua meserie îi atrage și pe alți elevi.

”Eu cred că este foarte de folos și este binevenită pentru fiecare gospodar și da, aș studia-o. Chiar și în comerț este foarte bine dezvoltată și merită.”

”Mi-ar plăcea să am plantația mea proprie de căpșuni. Doar că nu am așa mari cunoștințe. Mă bucur că va avea ocazia generația tânără să învețe așa ceva.”

”În primul rând crează și niște locuri de muncă și cred că ar fi foarte bine să se facă această profesie aici, în școală.  Dacă ar fi fost cred că aș fi învățat la acestă profesie. Am cunoscuți care de abia acum termină clasa noua și cred că o să le spun să vină să învețe aici.”

Profesorii speră că noua profesie va mări numărul elevilor.

”Sperăm să vină și din alte raioane, fiindcă specialitatea dată pe care o vom promova noi, este foarte rară. Dacă ne uităm și prin markete, vedem că toate aceste produse sunt importate, din Europa, adică la noi sunt foarte puține. Acum montăm o seră, pentru creșterea pomușoarelor, va fi și pentru perioada de iarnă. Sperăm că va fi productiv și calitativ, ” a menționat șeful SIP a Școlii Profesionale Nisporeni,Valeriu Ionel.

Cursul va avea o durată de doi ani și va fi predat din întâi septembrie 2019 în cadrul Școlii Profesionale din orașul Nisporeni. La absolvirea acestuia, elevii vor primi titlu de muncitori calificați în domeniul cultivării culturilor bacifere.